Logo Przyjaciele Na Winie Mobile

WOłOWINA PO MONGOLSKU



Autorka Magda Wojewska

Autorka przepisu

Magdalena Wojewska


Wołowina po mongolsku

LISTA ZAKUPÓW

  1. 1/2 kg wołowiny ( bez żył)
  2. 2 szklanki ryżu
  3. 1/2 szklanki sosu sojowego
  4. 2 łyżki oliwy
  5. 1 łyżka startego świeżego imbiru
  6. 2 ząbki czosnku
  7. 2 łyżki maki ziemniaczanej
  8. Szczypiorek

Sposób przygotowania

  • Gotujemy ryż na sypko.
  • Wołowinę kroimy na paseczki i obtaczamy w mące - każdy kawałek oddzielnie.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i przysmażamy wołowinę.
  • W międzyczasie w rondelku mieszamy sos sojowy, imbir, czosnek i doprowadzamy do wrzenia i po 2-3 minutach wyłączamy gaz.
  • Gotowym sosem zalewamy podsmażoną wołowinę i jeszcze chwilę - około 3 minuty gotujemy.
  • Całość wykładamy na ryż i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy od razu.
W tej potrawie, którą przyrządza się dość prosto, przebija imbir. Ponadto jest zdecydowanie słona. Można słony smak zneutralizować nieosolonym ryżem lub zmniejszyć ilość sosu sojowego, tylko pytanie czy zostanie zachowany charakter tej potrawy? Wołowina w tym wydaniu jest wyraźna w smaku, ale kontrowersyjna, jeśli chodzi o dobór wina. Dodatkowo szczypiorek ze swoim ostrym i przenikliwym smakiem, nie dobrze komponuje się z każdym winem. Poeksperymentować jednak warto z winami białymi wytrawnymi, kruchymi, mineralnymi z konkretną kwasowością.