Logo Przyjaciele Na Winie Mobile

Weingut Quint

 
Winnica rodziny Quint położona jest w malowniczym miasteczku Wintrich Nad Mozelą w samym sercu Mozeli Środkowej (Mittelmosel), około 10 km od Bernkastel-Kues. Obecnie rodzinny interes prowadzony jest w 6-tym pokoleniu reprezentowanym przez Tomasa oraz Constantina. To sprawia, że rodzina Quintów uprawia winorośl i produkuje wino od około 300 lat, do 1950 jako przedsiębiorstwo mieszane, a od tego czasu wyłącznie jako winiarnia Weingut Quint.

Quintesencja winiarskiej rodziny Quintów jest następująca „Dobre wino to nasza pasja”. Ta rodzina od wielu pokoleń traktuje wino niezwykle poważnie i z niebywałym entuzjazmem. Według nich zarówno tradycja, jak i innowacja powinny iść w zgranej parze, tworząc podstawę filozofii jakości. Quintowie zebrali wszystkie doświadczenia z przeszłości i połączyli z teraźniejszymi innowacjami. Mieli jednak odwagę zachować rzemiosło, nie pozwalając wyprzedzić się szybszym i wygodniejszym technologiom. Ponadto pozostają w zgodzie z prawami natury i z pokorą poddają się naturalnym porządkom obowiązującym na winnicy.

Quintowie wierzą również, że jakość wina zaczyna się w winnicy. Tylko winogrona zdrowe, o niskiej wydajności i dojrzałe mogą dać najlepsze wina. Winorośl uprawiana jest na powierzchni 7 hektarów, rozłożonych na płaskich, nachylonych i stronnym zboczach na terenie siedlisk Stefanslay oraz Grosser Herrgott, jak również Mandelgraben w sąsiedniej wiosce Brauneberg. W obszarze tym skały i gleba są szczególnie ważne dla charakteru win. Na stromych zboczach z 30% nachyleniem występuje przede wszystkim łupek dewoński, powstały 400 milionów lat temu. W innych lokalizacjach występuje czysty łupek lub zmieszany z gliną i organicznymi elementami. Na terenach bardziej wypłaszczonych występuje głównie glina oraz piaski i żwiry, gdzie uprawiany jest Rivaner oraz Dornfelder.

Duża część prac w winnicy musi być przeprowadzana ręcznie, udział maszyn, ze względu na nachylenie terenu, jest albo ograniczony albo całkowicie niemożliwy. 65% upraw należy do upraw odmian białych, 35% to odmiany winogron czerwonych. Uprawia się tu zatem 7 odmian białych, w tym główną – „królową winorośli” – Rieslinga, Weissburgundera, Grauburgundera, Rivanera, Chardonnay, Kernera i Sauvignon Blanc oraz 4 czerwone Spätburgundera, Merlot, Dornfeldera i Cabernet Mitos.

Białe wina są fermentowane w stalowych tankach, a tylko wyjątkowo w dębowych beczkach barrique (chardonnay), gdzie dojrzewają również najlepsze wina czerwone. Wina produkowane są w 3 liniach: Basisweine – litrowe butelki, nieskompliwane wina do picia każdego dnia i na każdą okazję, Gutsweine - owocowe wina wysokiej jakości produkowane z krzewów o kontrolowanej wydajności oraz wina najwyższej klasy Premiumweine – produkowane głównie z winogron Rieslinga, ale również Chardonnay starzonego w dębowej beczce, jak i czerwonego Cabernet mitos, czy „Cuvee Constantin No 1”, które również dojrzewają w barrique. Ofertę wzbogaca również ciekawa oferta Sektów – win musujących.

Wina białe charakteryzują się świeżą owocowością. Zwłaszcza Riesling prezentuje się elegancko z delikatnymi niuansami mineralności, a to bezapelacyjnie zasługa podłoża łupkowego nad Mozelą. Wina czerwone przede wszystkim ze Spätburgundera (Pinot noir), jak i Merlota imponują wielowymiarowością, strukturą i dojrzałością.

Wina z winnicy Weingut Quint gościły w Polsce podczas 7 festiwalu win niemieckich, który odbył się 26 maja 2015 r. w Villi Foksal w Warszawie.