Logo Przyjaciele Na Winie Mobile

Torre de Barreda

Bodegas Barreda jest nowoczesną, rodzinną winnicą z dużymi tradycjami. Została założona przez Don Manuela de Barredę w 1945 roku w Corral de Almaguer w prowincji Toledo znajdującej się w centralnej Hiszpanii.

Syn fundatora stworzył system irygacyjny i rozpoczął butelkowanie win pod funkcjonującą do dzisiaj marką Torre de Barreda. Obecnie winnicą zarządza trzecie pokolenie rodziny - Juan Manuel, który postawił sobie za cel rozpropagowanie win, także poza granicami kraju.

Bodegas Barreda posiada 160 ha winnic, położonych średnio na wysokości 750 m.n.p.m. Panuje tu suchy, kontynentalny klimat, z gorącymi dniami, i chłodnymi, orzeźwiającymi nocami, co wpływa korzystnie na zdrowie samej winnicy, jak i jakość uzyskiwanych zbiorów. Na 85 ha znajdują się nasadzenia popularnego w tym regionie białego szczepu Airen, natomiast 75 ha zajmują szczepy  czerwone: Tempranillo, Syrah oraz Cabernet Sauvignon.

Winnice położone są na wapienno-gliniastym podłożu w trzech lokalizacjach:
  • La Dehesilla – znajduje się 9 km od Corral de Almeguer, jej nazwa pochodzi od małej, owczej farmy położonej w niższej części siedliska. Zajmuje 68 ha obsadzonych szczepami Airen i Tempranillo. Jest najstarszą winnicą, z nasadzeniami z lat 1940-1960. Nie posiada systemu irygacji, a stare krzewy dają niskie plony o znakomitej jakości. Znajduje się tu wyjątkowa parcela Panofino założona w 1942 roku, z której powstaje unikalne wino tzw. single vineyard. Krzewy prowadzone są w tradycyjnej formie en vaso tzw. cięcia na głowę,
  • Monte Alto – oznacza wysokie wzgórze, położona 10 km od Corral de Almeguer. 47 ha przeznaczonych na szczepy Airen i Tempranillo zastało obsadzone pomiędzy 1970 a 1990 rokiem. Winorośl prowadzona jest w formie wysokich krzewów. Zastosowano tu system głębokiej irygacji. Jest to najwyżej położona winnica ok. 790 m.n.p.m., co zapewnia winom wyjątkową, jak na panujący tu klimat, świeżość i elegancję,
  • Pancierto – nazwana na cześć jakości tutejszego podłożona, wywodząca się od słów pan (chleb) i cierto (pewny, prawdziwy). Położona jest 2 kilometry od Corral de Almeguer. Najmłodsze krzewy posadzono pomiędzy 1990 a 2000 rokiem. Na 30 ha uprawiane są czerwone szczepy: Syrah, Cabernet Sauvignon i Tempranillo. Winorośl prowadzona jest w formie wysokich krzewów. Winnica posiada system irygacji, z komputerowo kontrolowanym dozowaniem wody.

Do Bodegas Barreda należy jeszcze kilka mniejszych działek położonych wokół miasta, z których najważniejsza jest Penitencias (Penitence). Zajmuje ona 6 ha, z krzewami Tempranillo posadzonymi w 1950 roku i daje znakomite wina.

Mottem przewodnim w Bodegas Barreda jest chęć ukazania indywidualności poszczególnych szczepów oraz charakteru, który uzyskują na tutejszym terroir. Spora wysokość oraz duża różnica temperatur wpływają na to, że powstają tu świeże wina o mocnej strukturze. Co niezwykle istotne są one traktowane przez winiarzy, jako uniwersalny przejaw kultury i tradycji regionu oraz nieodzowny towarzysz tutejszej sztuki kulinarnej.

Bodegas Barreda wytwarza wina w trzech seriach:
  • Torre de Barreda – dojrzałe, soczyste, ekspresyjne, ale jednocześnie świeże, jednoodmianowe wina ze starszych i młodszych krzewów z krągłą, delikatną taniną i elegancją wynikającą z krótkiego, kilkumiesięcznego starzenia w dębowych beczkach. Powstaje tu również wyjątkowe, flagowe wino winnicy z najstarszej parceli Panofino (vinas vejas), które poddawane jest dłuższemu – 14-miesięcznemu okresowi starzenia,
  • Amigos – w wersji białej, różowej i czerwonej. Wina ze starannie selekcjonowanych gron z najstarszych krzewów. Białe powstaje z odmiany Airen natomiast różowe i czerwone to blend Tempranillo, Syrah i Cabernet Sauvignon. Są to wina dłużej starzone w dębowej beczce, przez co bardziej poważne i kompleksowe,
  • Mono i Stereo – wina świeże i owocowe, atrakcyjne cenowo, kierowane do ludzi młodych przede wszystkim duchem. Nazwą nawiązują do motywu muzycznego stąd w linii mono wytwarzane są wina białe oraz czerwone z pojedynczych odmian Airen i Tempranillo. Natomiast Stereo to wyłącznie wino czerwone będące połączeniem  trzech odmian winorośli - Tempranillo, Syrah i Cabernet Sauvignon.
Produkcja win wysokiej jakości w Torre de Barreda jest możliwa dzięki nadzorowaniu produkcji od chwili rozpoczęcia wegetacji, aż do procesu butelkowania wina. Stosuje się tu technikę tzw. zielonych zbiorów (przycinanie części kiści, kiedy jeszcze są niedojrzałe) w celu kontrolowania wydajności i jakości gron, które w pełni dojrzeją. Termin zbiorów wyznaczany jest na podstawie analizy dojrzałości gron, wykonywanej już od połowy sierpnia każdego roku.

Wina z najstarszych krzewów są zbierane ręcznie, następnie starannie selekcjonowane. Trafiają do dwóch flagowych win Amigos i Panofino. Młodsze krzewy poddawane są mechanicznym zbiorom. Po odszypułkowaniu grona trafiają do stalowych tanków, w których poddawane są procesowi fermentacji w kontrolowanej temperaturze, a jego długość zależy on rodzaju szczepu oraz wieku samych krzewów. Roczna produkcja to 100 000 butelek.

Wina Torre de Barreda w ciągu ostatnich 3 lat uzyskały 15 wyróżnień. Były nagradzane zarówno w hiszpańskich, jak i międzynarodowych konkursach winiarskich w tym m. in.: Tempranillos al Mundo, Mundus Vini, China Wine Awards.