Logo Przyjaciele Na Winie Mobile

Società Agricola Piccoli

Zlokalizowana jest na terenie majestatycznego wzgórza Monte la Parte w miejscowości Parona di Valpolicella, w sąsiedztwie pięknego jeziora Lago di Garda, zaledwie kilka minut od centrum Werony. Jest to najlepszy obszar  upraw w zachodniej części apelacji Valpolicella z wyróżnikiem CLASSICO. Wyjątkowe, żyzne podłoże składające się z wulkanicznego tufu oraz wapienia zapewnia winom wyjątkową mineralność, dojrzałość i strukturę.

Societa Agricola Piccoli zajmuje 15 ha, na których obok winorośli znajdują się również gaje oliwne. Wino uzyskuje się z ponad 25-letnich krzewów. Winnice są położone na wysokości 250 m.n.p.m. Położenie na wzgórzu, w wietrznym klimacie zapewnia krzewom doskonałą wentylację i jednocześnie znakomitą ekspozycję słoneczną.

Za proces tworzenia tego wina ”bez kompromisów i skrótów” odpowiadają same kobiety. Daniella Piccoli, która jest właścicielką winnicy oraz jej dwie córki, z których jedna jest enologiem, a druga opiekuje się marketingiem i sprzedażą. Ich credo to "Natura e passione per emozionare”, czyli stawiają na naturę i pasję, by wyzwalać emocje. Swoją pracą na winnicy pokazują, jak perfekcyjnie można połączyć tradycję i innowację.

W winnicy uprawia się endemiczne szczepy charakterystyczne dla apelacji Valpolicella:
Corvina i Corvinone (nadają aromat, długowieczność i strukturę),
Rondinella (nadaje owocowości i słodyczy),
Oseleta (odpowiada za taniny i kolor),
Croatina (nadaje garbniki i ciało),
Molinara (odpowiada za owocowość i elegancję)
oraz międzynarodową odmianę Cabernet Sauvignon (zapewniającą winu taninę, aromat, kolor i długowieczność).

Całkowita roczna produkcja na tej winnicy to około 35000 butelek. Każde wino powstaje w limitowanej ilości. Ma swój indywidualny styl i charakter oraz własną nazwę i historię. W skład portfolio oferowanych win wchodzą między innymi:
Amarone della Valpolicella – najbardziej prestiżowe, znane na całym święcie wina wytwarzane z zastosowaniem znanej od starożytności techniki appassimento. Polega ona na poddaniu winogron procesowi kilkumiesięcznego suszenia w skrzyniach przed fermentacją, który obniża wagę gron poprzez odparowanie wody, co jednocześnie powoduje wzrost zawartości cukru w gronach oraz wyjątkową złożoność i koncentrację aromatów.
Valpolicella Ripasso – wina te stanowią swoisty wstęp do słynnego Amarone. Wino Valpolicella jest poddawane ponownej fermentacji z udziałem skórek (wytłoczyn) pozostałych po gronach, z których powstaje wielkie Amarone. Technika ripasso zapewnia winom pełniejszą strukturę rozwijając jednocześnie ich bukiet smakowy,
Valpolicella Superiore – to wino ze specjalnie selekcjonowanych, dojrzalszych gron starzonych przynajmniej 12 miesięcy w dębowej beczce, a czasami nawet 2 lata. Cechuje je wyższa koncentracja oraz zawartość alkoholu, bardziej złożony aromat i rozbudowany smak.

Butelki mają charakterystyczne etykiety oparte na motywie róż, które uosabiają piękno i delikatność. Róże zostały tutaj celowo wykorzystane, bo są kwiatami powiązanym z uprawą winorośli z dwóch praktycznych powodów. Są swoistym kalendarzem winnicy - rosną, kwitną i wydają owoce podobnie jak winorośl oraz zwiastunem pojawiających się chorób i plag na winnicy. Obowiązkowo na winnicy Piccoli też rosną róże.

Dbałość o detale, miłość do ziemi, połączenie tradycji z nowoczesnością nie jeden raz zaowocowały uznaniem na arenie międzynarodowej. W jednym z najważniejszych światowych konkursów, ufundowanym 15 lat temu przez Meningera Verlaga, gdzie podaje się restrykcyjnej ocenie i selekcji ok. 10 000 win z całego świata. Te z Societa Agricola Piccoli zostały odznaczone:
  1. srebrnym medalem dla Amarone DOC 2008 Monte La Parte – podczas  20th Grand International Wine Award Mundus Vini Meninger 2017,
  2. złotym medalem dla Amarone DOC 2009 Monte La Parte  - podczas 18th Grand International Wine Award Mundus Vini Meninger 2016,
  3. złotym medalem dla Recioto DOC 2011 - podczas 18th Grand International Wine Award Mundus Vini Meninger 2016.