Logo Przyjaciele Na Winie Mobile

Fekete Pince

Fekete Bélla w latach 70-tych ubiegłego wieku zaczął zajmować się, wyłącznie hobbystycznie, uprawianiem winorośli na działce o powierzchni 1000 m². W jego rodzinie nikt wcześniej nie produkował wina, a on sam uczył się fachu z literatury i korzystając z porad sąsiadów.
Później w 1985 roku kontynuował działalność już poważniej na wydzierżawionej działce o powierzchni 3600 m², gdzie posadził winogrona ze szczepu Hárslevelű.
Od 1990 roku, kiedy wygrał lokalne zawody winiarskie, zaczął zajmować się zawodowo uprawą winorośli i produkcją wina. W tym czasie restauracja Gundel (jedna z najlepszych restauracji w Budapeszcie) zainteresowała się winami Fekete i kupowała je przez lata, aby serwować je swoim gościom.
W dalszych latach dokupił jeszcze trochę ziemi i tak powstała obecna posiadłość. Większy obszar uprawy wymagał powiększenia piwnicy, zbudowania większego domu i zmodernizowania wyposażenia. Powiększenie piwnicy było konieczne, aby móc przechowywać kilka roczników zbiorów. Fekete słynie z tego, że swoje wino butelkuje dopiero po 3-4 latach dojrzewania.
Posiadłość usytuowana jest na południowej stronie wzgórza Somló na terenie Aranyhegy. Znajdują się tu rzadko spotykane języki lawy, o wyjątkowo czystej strukturze, które ciągną się aż do stóp wzgórza. Właśnie to nadaje winom charakterystyczny smak.
Od 2000 roku Fekete Bélla regularnie zdobywa medale w konkursach winiarskich. W 2010 roku zostaje uznany za najlepszego winiarza w regionie Nagy-Somló.
W 2014 r. winnicę kupili Ákos Dölle & György Emmert & Gábor Riesz. Jednakże w dalszym ciągu nowi właściciele korzystają z porad i wsparcia „Wujka Beli”, co pozwala na kontynuację tradycji regionu Somló.
 
Tradycyjne metody winifikacji, w tym ręczny zbiór winogron, maceracja na skórkach, spontaniczna fermentacja na rdzennych drożdżach oraz długi okres dojrzewania wina w dużych dębowych beczkach, to cechy wyróżniające winnicę nawet w samym regionie. Są to wina w czystej i tradycyjnej postaci, lekko utlenione, o niebywałych, gwałtownych bukietach. Cechą charakterystyczną każdego z win jest złocisty kolor, wysoki poziom kwasowości, wysoka zawartość alkoholu i ekstraktu. Każdy z nich zawiera minerały charakterystyczne dla gór wulkanicznych. Dzięki tej koncentracji minerałów, wina te dają uczucie tzw.: „długiego smaku”.("Długie wino"). Spożywanie win z Somló daje prawdziwą przyjemność w nieco wyższej temperaturze sięgającej 15-16 stopni C oraz po krótkim napowietrzeniu, co jest rzadkością wśród białych win.
 
Obecny areał upraw wynosi 3,5 ha. Powstają tu wyłącznie wina białe (choć w rzeczywistości są złocisto-żółtawe), a w tym:
Furmint – najbardziej ceniona węgierska odmiana winorośli, która światową sławę zdobyła przede wszystkim dzięki Tokajom, ale także i tu powstają niezwykłe interpretacje tego szczepu. Mówi się o nim - flagowe wino wzgórza Somló. Ma kolor złocisty, zapach stonowany, bogate i długie uczucie smaku.
Juhfark – nazywany jest „kwasowym potworem”, ze względu na kwaśny smak. Szczep ten został uznany za fenomenalny przez degustatorów poszukujących w winach nut jabłkowych obierzyn, szomlonskiej mineralności, gęstości, antyowocowości. W ustach jest więcej, niż odrobinę utlenione, rozłożyste, gwałtowne. To najsilniej identyfikowana z regionem odmiana.
 Olaszriesling – jedna z najpowszechniejszych odmian w Europie Środkowo-Wschodniej, znana pod wieloma postaciami (Graševina, Welchsriesling, Riesling Italico, Laški Rizling). Przez długi czas była niedoceniana na Węgrzech. Olaszriesling z Somló od Fekete jest niepowtarzalny. Tu kolor, zapach, kwasowość i zawartość alkoholu czyni je niezwykle harmonijnym.  
Hárslevelű – to ulubiony gatunek Béli Fekete. Zajmuje największy areał upraw stanowiący 38% wszystkich nasadzeń. Jego kolor jest złocisty z dużą ilością zielonkawego odcienia. Ma przyjemny i  aromatyczny zapach. Mimo wytrawnego charakteru jest dosyć mocny, z dużą ilością mineralnego smaku. Charakteryzuje je duża, ale nieostra kwasowość, bogaty smak, harmonia i długie uczucie smaku. Wino ma długą żywotność, po 10 latach też jest doskonałe.
Chardonnay – jedna na najpopularniejszych odmian winorośli na świecie. Rzadko występująca w regionie Somló, a uprawiana w Fekete Pince w małych ilościach, przez ciekawość, z namysłem i uwagą.