Logo Przyjaciele Na Winie Mobile

FABADA ASTURIANA

W Górach Kantabryjskich, pośród pastwisk i lasów, mieszkańcy Asturii przygotowywali fabadę głównie zimą. Według legendy to „ta potrawa zdecydowała” o istnieniu chrześcijaństwa na półwyspie i ocaliła Hiszpanię przed zagładą w bitwie z muzułmańskimi żołnierzami, którzy zostali syto poczęstowani fabadą. Efekt uboczny sprawił - tak jak w moim przypadku - że żołnierze poczuli się błogo i sennie. Wtedy zaatakowali ich chrześcijanie i rozgromili ociężałych i śpiących Maurów.

Autor Adrian Stojewski
Adrian Stojewski – kucharz, podróżnik i bloger – hiszpanskiesmaki.pl a także absolwent Technikum Gastronomicznego i jednej z dwóch wyższych uczelni gastronomicznych w Hiszpanii – UCAM. Członek Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej. Adrian uczył się gotować od mistrzów kuchni hiszpańskiej z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Jego miłość do kuchni Półwyspu Iberyjskiego zrodziła się w trakcie 40 dniowej podróży, podczas której porównywał kuchnię w 22 miejscach Hiszpanii i Portugalii.