Logo Przyjaciele Na Winie Mobile

TILAPIA W POMIDORACH
ULEPSZONA WERSJA WSZYSTKIM ZNANEJ RYBY PO GRECKU



Autorka Magda Wojewska

Autorka przepisu

Magdalena Wojewska


Tilapia w pomidorach

LISTA ZAKUPÓW

  1. 4 filety tilapii
  2. 3 marchewki
  3. 1 cebula biała
  4. 4 łodygi selera naciowego
  5. 1 szklanka przecieru pomidorowego
  6. 1 szklanka pomidorków koktajlowych
  7. 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  8. 1/2 łyżeczki cynamonu
  9. 2 liście laurowe
  10. 3 ziarna ziela angielskiego
  11. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  12. 1/2 łyżeczki chili
  13. Sól i pieprz do smaku
  14. Olej do smażenia
  15. 4 łyżki mąki

Sposób przygotowania

  • Rybę kroimy na mniejsze części, solimy i doprawiamy pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na oleju, na złoty kolor.
  • Wszystkie warzywa – marchew, cebulę, seler - kroimy w kostkę, słupki lub ścieramy ma tarce o dużych oczkach. Podsmażamy, dodajemy przyprawy – imbir, cynamon, ziele, słodką paprykę, chili, sól, pieprz - oraz przecier pomidorowy i pomidorki koktajlowe.
  • Usmażoną rybę przekładamy wystudzonymi warzywami. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki, żeby smaki dobrze się połączyły.
Przypomnijmy, że zanim dobierzemy wino do ryb, oceniamy:
  1. strukturę mięsa,
  2. intensywność smaku,
  3. sposób przyrządzenia,
  4. wreszcie dodatki i przyprawy.
Do delikatnych ryb takich, jak smażona tilapia, na pewno pasują białe wina, subtelne i szczupłe. Jednak w skład tej potrawy oprócz ryby wchodzą smażone warzywa i pomidorki koktajlowe - dające posmak słodyczy oraz kwaśny przecier pomidorowy. Całość dopełniają przyprawy: pieprz, imbir, chili. Oczywiście w zależności od tego ile ich użyjemy, albo potrawa stanie się wyrazista, albo tylko lekko podkreślona – bardziej konkretna, ale nie ostra. Kierując się zasadą, że wino dobieramy do najintensywniejszego pod względem smaku elementu w potrawie - a w tym przypadku to będzie smak kwaśny - proponujemy wino białe o konkretnej kwasowości, żeby potrawa nie złagodziła wytrawności wina zbyt lekkiego. Szukajcie win mocno wytrawnych, lekko mineralnych, raczej ułożonych niż świeżych.