Logo Przyjaciele Na Winie Mobile

SOS MOLE

W oryginalnym meksykańskim przepisie do zrobienia tego sosu potrzeba sześciu gatunków ostrej papryki (chilguacle negro, mulatto, pasilla, ancho, guajillo i chipotle). W naszym przypadku może być papryczka chili.

Ten gęsty sos zawierający ostrą paprykę, pomidory, orzechy i czekoladę ma fantastyczny smak, ale upiorny skład szczególnie, jeśli ma być do wina. Poniższa propozycja to wariant szybki. Można go też modyfikować, dozując samemu ilość ostrego smaku, albo rezygnując z niego w ogóle.

Autorka Angelika Kraina

Autorka przepisu

Angelika Kraina


Sos Mole

LISTA ZAKUPÓW

  1. 1 cebula pokrojona w kostkę
  2. 1 ząbek czosnku
  3. 2 łyżki masła
  4. 1 liść laurowy
  5. 6 ziaren pieprzu
  6. 3 goździki zmiażdżone
  7. 225 g sosu pomidorowego
  8. 250 ml bulionu
  9. 1 pokruszona kromka białego chleba
  10. ⅟4 łyżeczki zmiażdżonego anyżu gwiaździstego
  11. ⅟2 łyżeczki cynamonu
  12. 3-4 łyżeczki papryczki chili zmiażdżonej
  13. 2 łyżeczki ziaren sezamu
  14. 100 ml pokrojonych migdałów
  15. 1 łyżka rodzynek
  16. 50 g czekolady 75%

Sposób przygotowania

  • Masło włożyć do odpowiedniego naczynia z pokrywką i rozpuścić.
  • Dorzucić cebulę, czosnek i zeszklić, aż całość się zrobi się miękka.
  • Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem czekolady i lekko pogotować pod przykrywką do połączenia składników około 10-15 minut.
  • Na koniec dodać czekoladę, zamieszać aż się całkowicie rozpuści.
  • Sos ma być ostry, ale nie palący. Serwuje się go często z pieczonym kurczakiem, indykiem, którego kawałki macza się w sosie.