Logo Przyjaciele Na Winie Mobile

SAŁATKA Z MOZZARELLĄ



Autorka Magda Wojewska

Autorka przepisu

Magdalena Wojewska


Sałatka z  mozzarellą

LISTA ZAKUPÓW

  1. 20 pomidorów koktajlowych (10 czerwonych i 10 żółtych)
  2. 1 opakowanie sera mozzarella (baby)
  3. 10 oliwek zielonych z pestką
  4. 5 plastrów szynki parmeńskiej
  5. Pęczek bazylii
Na sos
  1. 2 łyżki sosu sojowego
  2. 1 łyżka octu balsamicznego
  3. 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania

  • Pomidorki kroimy na pół, ser również.
  • Z oliwek wyjmujemy pestki, siekamy drobno bazylię.
  • Dodajemy szynkę i polewamy wszystko sosem.
  • Sos dodajemy przed podaniem, ponieważ polana wcześniej mozzarella sosem – ściemnieje.
To lekka potrawa, delikatnie kwasowa dzięki pomidorkom koktajlowym. Można też za sprawą szynki parmeńskiej spodziewać się słonych i wędzonych akcentów. Ta sałaka potrzebuje lekkich, białych, wytrawnych win, jeśli zastosujemy do polania - zamiast sosu - jedynie oliwę z oliwek. Kiedy jednak zdecydujemy się na sos z octem balsamicznym i czosnkiem można poeksperymentować z winami czerwonymi typu Valpolicella.