Logo Przyjaciele Na Winie Mobile

SAŁATKA Z BATATÓW


Autorka Magda Wojewska

Autorka przepisu

Magdalena Wojewska


Sałatka z batatów

LISTA ZAKUPÓW

  1. 2 bataty ( słodkie ziemniaki),
  2. Ser typu feta,
  3. Natka pietruszki,
  4. 3 łyżki masła,
  5. 2 ząbki czosnku,
  6. Sól i pieprz,
  7. 2 łyżki oliwy z oliwek,

Sposób przygotowania

  • Bataty obieramy i kroimy na cienkie plasterki najlepiej używając mandoliny.
  • Solimy i doprawiamy pieprzem, dodajemy oliwę, całość dobrze mieszamy.
  • Wstawiamy do piekarnika w pojemniku żaroodpornym i pieczemy koniecznie pod przykryciem około 20-30 minut w temperaturze 200°C.
  • Kiedy batatu są już miękkie wyjmujemy, kruszymy fetę i posypujemy pietruszką.
  • Całość polewamy roztopionym masłem z czosnkiem. Podajemy najlepiej na ciepło.

Jakiego wina szukać?

Słodkie bataty w piekarniku pod wpływem temperatury karmelizują się i po upieczeniu są słodkawe. Jednak w połączeniu ze słoną i kremową fetą słodycz pysznie się neutralizuje. Dla podkreślenia charakteru tej sałatki można polać masłem z czosnkiem, albo bez. Czosnek doda ciekawego posmaku. W połączeniu z gorącym masłem nie będzie już tak ostry jak na surowo, więc to nie będzie przeszkodą przy doborze wina.
Polecamy do takiej kompozycji smakowej poszukać win białych półwytrawnych.