Logo Przyjaciele Na Winie Mobile

RISOTTO Z SZAFRANEM DLA 3 OSÓB


Autor przepisu Simone Di Campo

Autor przepisu

Simone Di Campo


Risotto z szafranem

LISTA ZAKUPÓW

  1. 280 g ryżu do risotto,
  2. 40 g masła,
  3. ½ cebuli,
  4. ½ szklanki białego wina,
  5. 0,2 g szafranu,
  6. 40 g parmezanu,
  7. 1 l bulionu warzywnego.

Sposób przygotowania

  • Pokrój cebulę w kosteczkę i następnie podsmaż na maśle, używając około 30 g z 40 g.
  • Dodaj suchy ryż i smaż wszystko przez chwilę, aż ryż się zeszkli.
  • Następnie dolej wino.
  • Gotuj wszystko cały czas mieszając, aż ryż wchłonie ciecz.
  • Przygotuj 1l bulionu i odlej od niego pół szklanki rozpuszczając szafran. Odstaw.
  • Następnie podlewaj gotujący się ryż po trochu pozostałym bulionem - używając chochelki. Uwaga - bulion musi być gorący i dodawany po mału. Nie można doprowadzić to momentu, w którym ryż będzie suchy. Ryż cały czas musi się gotować w bulionie.
  • W ostatniej fazie gotowania podlewamy ryż bulionem z szafranem. Ryż zmieni kolor na żółty.
  • Gdy cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż, należy dodać pozostałe 10 g masła. Mieszamy.
  • Kiedy uzyskamy jednolitą masę możemy dodać starty na drobno parmezan i też mieszamy.
  • Odczekaj 5 minut, żeby ser się rozpuścił i wszystkie składniki się połączyły. Potrawa jest gotowa.

Jakiego wina szukać?

Potrawa bardzo delikatna w smaku, w której pojawia się tłusty komponent z powodu użytego masła i konkretny akcent wynikający z parmezanu. Tu będą pasować wszelkie wytrawne, świeże, lekkie wina białe ze zrównoważoną kwasowością lub półwytrawne.