Logo Przyjaciele Na Winie Mobile

RISOTTO Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI



Autor przepisu

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

LISTA ZAKUPÓW

  1. 150 g ryżu do risotto (np. Arborio)
  2. 400 g pieczarek
  3. 2 pojedyncze piersi z kurczaka (około 350g)
  4. 1 cebula
  5. ok. 700 ml buliony drobiowego
  6. 120 ml białego, dobrego, wytrawnego wina
  7. zioła (wedle uznania)
  8. sól
  9. pieprz
  10. oliwa z oliwek
  11. natka pietruszki
  12. 2 łyżki masła

Sposób przygotowania

  • Posiekaną w kosteczkę cebulę zeszklić na 1 łyżce masła, na patelni. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć tyle, żeby odparował sok. Posolić i doprawić pieprzem. Zdjąć z patelni.
  • Pierś z kurczaka pokroić w kostkę (lub paski). Posolić, doprawić pieprzem i posypać ziołami. Usmażyć na oliwie z oliwek. Zdjąć z patelni.
  • Na patelni rozpuścić łyżkę masła i wsypać ryż. Smażyć przez około minutę. Dodać wino i cały czas mieszając czekać, aż odparuje. Na patelnie wlać 1 chochelkę (ok. 1/2 szklanki bulionu) i odczekać, aż ryż wchłonie cały płyn. Ryż cały czas gotować na wolnym ogniu. Proces ten powtarzać, aż ryż będzie al dente. Bulion należy wlewać partiami i czekać do momentu całkowitego wchłonięcia przez ryż.
  • Dodać pieczarki, natkę pietruszki oraz kurczaka. Odczekać, aż ryż wchłonie cały płyn (włącznie z sosem). Doprawić solą i pieprzem w razie konieczności.
  • Posypać posiekaną natką pietruszki.
  • Należy pamiętać, aby stosować dobrej jakości wino zarówno do gotowania jak i jedzenia - najlepiej to samo.
Risotto to popularne danie z północy Włoch, przygotowywane na bazie białego wina i bulionu mięsnego lub warzywnego. Ogólnie do ryżu, podobnie jak do białych past przyprawionych oliwą lub masłem pasuje wino białe. To jednak niewiele mówi, bo risotto może być przyrządzone w przeróżny sposób.

W tym przepisie ryż połączony został z pieczarkami, które są produktem neutralnym w smaku inaczej mówiąc mają swój specyficzny smak: ani kwaśny, ani słony, ani ostry. Nie będą, więc dominować w potrawie.

Pieczarki plus lekkie mięso z kurczaka, podsmażona - słodkawa cebula, winny ryż dają ostatecznie potrawę lekką, więc potrzebne będzie lekkie, białe wino, z nieagresywną kwasowością.

Jednak ostateczny smak risotto będzie zależał od rodzaju przypraw. Im więcej pieprzu, tym wino konkretniejsze, im mniej tym lżejsze.