Pavlova - Torcik bezowy udekorowany bitą śmietaną i świeżymi owocami
PAVLOVA TORCIK BEZOWY UDEKOROWANY BITĄ ŚMIETANĄ I ŚWIEŻYMI OWOCAMI
Autorka przepisu
Magdalena Wojewska
LISTA ZAKUPÓW
Na bezę:
5 jajek (same białka)
1 szklanka drobnego białego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka skrobi (kukurydzianej lub ziemniaczanej)
Szczypta soli
Na krem:
250-300 ml słodkiej śmietanki 30%
Woda różana 2 łyżeczki ewentualnie bez.
Do posypania ma wierzch:
2 marakuje,
300 g truskawek,
Pół szklanki pistacji niesolonych.
Sposób przygotowania
Beza:
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę następnie stopniowo dodajemy cukier, aż do powstania błyszczącej sztywnej piany. Dodajemy sok z cytryny i skrobię.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ubita masę i formujemy okrąg o średnicy ok 24 cm.
Wstawiamy do uprzednio nagrzanego piekarnika 200°C. W momencie wstawienia zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy, a raczej suszymy bezę około 1 godziny.
Uwaga! Czas suszenia bezy jest różny w zależności od piekarnika. Beza powinna być jak najjaśniejsza i chrupiąca z zewnątrz a piankowa, ciągnąca się w środku.
Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku!!!
Krem:
250-300 ml słodkiej śmietanki 30% ubijamy w mikserze i wykładamy na bezę.
Całość posypujemy truskawkami, marakują i pistacjami.
Jakiego wina szukać?
Okazuje się, że wcale nie jest tak „słodko” dobrać wino do deseru. Zgodnie z podstawowymi regułami:
Słodki deser równa się słodkie wino, jednak połączenie słodkiego ze słodkim może wywołać uczucie przesłodzenia.
Zawsze poleca się słodsze wino niż deser.
Szukamy w winie tych samych smaków, co w deserze.
Do czekolady pasuje niewiele win.
Do deserów na bazie jajka typu: crème brulée, flan, pudding mamy szeroką gamę możliwości, jeśli chodzi o wina.
Unikać w deserze intensywnych dodatków np.: nadmiernie kwaśnych lub nadmiernie gorzkich.
Składniki nielubiące wina to czekolada, lody, karmel.
Zawsze bierzcie pod uwagę, jakie smaki łączycie, jakich dodatków używacie zgodnie z zasadą, że kwasowości się znoszą, a cukry kwasowość podbijają.
W naszym przepisie słodycz bezy w połączeniu z niesłodkim i tłustym kremem bezbłędnie się uzupełniają. Dodatkowo świeże truskawki i marakuja przełamują stereotyp przesłodzonej bezy. Nasz deser bez dwóch zdań jest elegancki, lekki i aksamitny. Po prostu pyszny. Będą do niego pasować wina słodkie, ale z odpowiednią kwasowością, a nawet półsłodkie z wyraźnym smakiem owoców egzotycznych.