Logo Przyjaciele Na Winie Mobile

PAVLOVA
TORCIK BEZOWY UDEKOROWANY BITĄ ŚMIETANĄ I ŚWIEŻYMI OWOCAMI



Autorka Magda Wojewska

Autorka przepisu

Magdalena Wojewska


Deser Pavlova - Torcik bezowy z owocami

LISTA ZAKUPÓW

Na bezę:
  1. 5 jajek (same białka)
  2. 1 szklanka drobnego białego cukru
  3. 1 łyżeczka soku z cytryny
  4. 1 łyżeczka skrobi (kukurydzianej lub ziemniaczanej)
  5. Szczypta soli
Na krem:
  1. 250-300 ml słodkiej śmietanki 30%
  2. Woda różana 2 łyżeczki ewentualnie bez.
Do posypania ma wierzch:
  1. 2 marakuje,
  2. 300 g truskawek,
  3. Pół szklanki pistacji niesolonych.

Sposób przygotowania

Beza:
  • Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę następnie stopniowo dodajemy cukier, aż do powstania błyszczącej sztywnej piany. Dodajemy sok z cytryny i skrobię.
  • Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ubita masę i formujemy okrąg o średnicy ok 24 cm.
  • Wstawiamy do uprzednio nagrzanego piekarnika 200°C. W momencie wstawienia zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy, a raczej suszymy bezę około 1 godziny.
  • Uwaga! Czas suszenia bezy jest różny w zależności od piekarnika. Beza powinna być jak najjaśniejsza i chrupiąca z zewnątrz a piankowa, ciągnąca się w środku.
  • Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku!!!
Krem:
  • 250-300 ml słodkiej śmietanki 30% ubijamy w mikserze i wykładamy na bezę.
  • Całość posypujemy truskawkami, marakują i pistacjami.

Jakiego wina szukać?

Okazuje się, że wcale nie jest tak „słodko” dobrać wino do deseru. Zgodnie z podstawowymi regułami:
  1. Słodki deser równa się słodkie wino, jednak połączenie słodkiego ze słodkim może wywołać uczucie przesłodzenia.
  2. Zawsze poleca się słodsze wino niż deser.
  3. Szukamy w winie tych samych smaków, co w deserze.
  4. Do czekolady pasuje niewiele win.
  5. Do deserów na bazie jajka typu: crème brulée, flan, pudding mamy szeroką gamę możliwości, jeśli chodzi o wina.
  6. Unikać w deserze intensywnych dodatków np.: nadmiernie kwaśnych lub nadmiernie gorzkich.
  7. Składniki nielubiące wina to czekolada, lody, karmel.
  8. Zawsze bierzcie pod uwagę, jakie smaki łączycie, jakich dodatków używacie zgodnie z zasadą, że kwasowości się znoszą, a cukry kwasowość podbijają.
W naszym przepisie słodycz bezy w połączeniu z niesłodkim i tłustym kremem bezbłędnie się uzupełniają. Dodatkowo świeże truskawki i marakuja przełamują stereotyp przesłodzonej bezy. Nasz deser bez dwóch zdań jest elegancki, lekki i aksamitny. Po prostu pyszny. Będą do niego pasować wina słodkie, ale z odpowiednią kwasowością, a nawet półsłodkie z wyraźnym smakiem owoców egzotycznych.