Logo Przyjaciele Na Winie Mobile

PAPRYKA FASZEROWANA



Autorka Magda Wojewska

Autorka przepisu

Magdalena Wojewska


Papryka faszerowana

LISTA ZAKUPÓW

  1. 6 małych papryk (3 żółte, 3 czerwone)
  2. 1 szklanka ryżu
  3. 200g mięsa mielonego wieprzowego
  4. 1 jajko
  5. 1 litr przecieru pomidorowego
  6. 1 cebula
  7. Mały pęczek pietruszki
  8. Seler naciowy 2 łodygi
  9. 3 ząbki czosnku
  10. 3 liście laurowe
  11. 5 ziaren ziela angielskiego
  12. 1 łyżeczka papryki
  13. 1 łyżeczka cukru
  14. 1 łyżeczka soku z cytryny
  15. Sól i pieprz

Sposób przygotowania

Nadzienie
  • Ryż gotujemy na sypko.
  • Cebule i seler naciowy kroimy w kostkę i podsmażamy.
  • Mięso mielone łączymy z ryżem, jajkiem, cebulą i selerem. Dodajemy 1 ząbek czosnku, paprykę sól i pieprz oraz posiekaną zieloną pietruszkę.
  • Nadziewamy całe papryki uprzednio umyte i oczyszczone. Wkładamy je do garnka tak, aby stały. Zalewamy wszystko sosem pomidorowym.
Sos
  • Do przecieru pomidorowego dodajemy 2 ząbki czosnku, cukier i sok z cytryny, liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Naturalną goryczkę ma wiele zielonych warzyw, niektóre rodzaje sałat, ziół i przypraw, pewne potrawy gotowane w wysokich temperaturach, jak na przykład faszerowana papryka.
W tej potrawie oprócz delikatnej goryczki znajdziemy też smak kwaśny, głównie od pomidorów oraz tłusty - od mięsa wieprzowego. Tu nie ma smaku dominującego, wszystkie są zbalansowane. Pamiętajmy jednak, że ostateczny kształt potrawy zależeć będzie od rodzaju i ilości użytych przypraw.
Szukajcie wina wytrawnego czerwonego, średniego, miękkiego. Może też pasować wino czerwone lekko garbnikowe, bo w połączeniu z kwaśnym elementem, jakim jest na przykład sos pomidorowy - garbniki zostaną złagodzone.