Logo Przyjaciele Na Winie Mobile

KURCZAK BABCI LEONTYNY



Autorka Magda Wojewska

Autorka przepisu

Magdalena Wojewska


Kurczak babci Leontyny

LISTA ZAKUPÓW

  1. 5 nóżek kurczaka
  2. 2 cebule
  3. 4 ząbki czosnku
  4. 500 ml bulionu lub rosołu
  5. 3 łyżki mąki
  6. 2 łyżki bułki tartej
  7. 1 łyżka papryki
  8. 1 łyżeczka czosnku suszonego
  9. 1 liść laurowy
  10. Sól i pieprz do smaku
  11. Oliwa do smażenia i odrobina do zaprawienie kurczaka.

Sposób przygotowania

  • Nóżki kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i suszonym czosnkiem. Dodajemy odrobinę oliwy. Odstawiamy na pół godziny.
  • Po tym czasie nóżki obtaczamy w uprzednio wymieszanej bułce tartej z mąką.
  • Smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron - najlepiej w wysokiej patelni. Dodajemy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Całość podsmażamy do zeszklenia cebuli.
  • Zalewamy wszystko rosołem lub bulionem i dodajemy liść laurowy. Doprawiamy do smaku.
  • Tak dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut.
Do kurczaka i dań z drobiu pasuje najlepiej wino białe, lekkie, wytrawne lub półwytrawne. Są jednak wyjątki, jak kurczak z rożna, czy kaczka, gdzie poleca się wino czerwone. Częściej zostaje się raczej przy białym winie. Pamiętajmy, że ostateczny wybór wina zależeć będzie od tego, w jaki sposób mięso zostało przygotowane, z jakimi dodatkami i przyprawami połączone.
Nóżki kurczaka w naszym przepisie specyficznie obsmażane a potem duszone we własnym sosie są delikatne. Dodatkowo dzięki zeszklonej cebuli i czosnkowi zyskały słodkawy posmak. Przyprawy nie są agresywne, nadają potrawie jedynie konkretnego wyrazu.

Jakiego wina szukać?

  1. Dla osób kierujących się zasadą, że potrawa powinna harmonizować z winem: białe, lekkie, wytrawne, a nawet półwytrawne.
  2. Dla osób kierujących się zasadą, że potrawa powinna kontrastować z winem: czerwone, lekkie, miękkie, ani kwaśne, ani taninowe.