Logo Przyjaciele Na Winie Mobile

KREM Z SELERA



Autorka Magda Wojewska

Autorka przepisu

Magdalena Wojewska


Krem z selera

LISTA ZAKUPÓW

  1. 2 ziemniaki
  2. 1 duży seler korzeń
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 500 ml bulionu lub rosołu
  5. 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  6. 1 śmietanka gęsta kwaśna
  7. 5 plastrów bekonu
  8. Pieprz i sól
  9. Zielone listki selera do dekoracji.

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki i seler kroimy. Dodajemy pieprz i czosnek. Gotujemy razem w niewielkiej ilości wody pod przykryciem do całkowitej miękkości.
  • Nie odcedzamy. Wszystko bardzo dokładnie miksujemy, a jeśli są dalej wyczuwalne grudki można dodatkowo przetrzeć przez sito.
  • Następnie dodajemy bulion i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Bekon smażymy w małych kawałeczkach.
  • Dekorujemy bekonem, czerwonym pieprzem i zielonymi listkami selera.
Często dobiera się wino do zupy serowej, dyniowej, a tym razem spróbujmy pobawić się smakami, łącząc z winem krem selerowy. Generalnie unika się duetu zupa-wino, uznając, że płyn do płynu nie pasuje. W naszym wydaniu zupa selerowa ma konsystencję kremu i w takich przypadkach nie ma przeciwskazań, aby zastosować wino.
Ten krem to bardzo delikatna potrawa zarówno w konsystencji jak i w smaku. Są jedynie pikantne akcenty wynikające z użycia pieprzu i czosnku oraz słone z bekonu. Dzięki temu całość pod względem smakowym nie jest mdła, nabiera wyrazistości, ale też żaden ze smaków nie dominuje.

Polecamy wina:
  1. Dla osób kierujących się zasadą, że potrawa powinna harmonizować z winem: białe, lekkie, wytrawne, a nawet półwytrawne.
  2. Dla osób kierujących się zasadą, że potrawa powinna kontrastować z winem: różowe wytrawne a nawet czerwone, lekkie, miękkie.