Logo Przyjaciele Na Winie Mobile

Wszystkie twarze niemieckiego Rieslinga

Opublikowane: 2018-02-10

Bezapelacyjnie Riesling to król wśród białych odmian winorośli. To jeden szczep, a nieskończenie wiele wariantów smakowych. Rieslingi mogą być nie tylko mocno, średnio i lekko kwaśne, ale także półwytrawne, półsłodkie, aż po słodkie i bardzo słodkie.

Jakościowe Rieslingi ze zróżnicowanym poziomem cukru resztkowego i kwasowością, a przede wszystkim ze specjalnym wyróżnikiem, o specjalnych cechach pochodzą tylko z Niemiec.

Wina jakościowe z wyróżnikiem - QmP (Qualitätswein mit Prädikat) lub Prädikatswein to:
  • Kabinett,
  • Spätlese,
  • Auslese,
  • Beerenauslese (BA),
  • Trockenbeerenauslese (TBA),
  • Eiswein.
Jakie są jeszcze Rieslingi:
  • Wymagające w uprawie.
  • Mają wysoką kwasowość.
  • Czuć aromaty: cytrusowe, brzoskwinie, jabłka, owoce tropikalne: - ananas.
  • Jego cechy to: mineralność, ziołowość, korzenność, zapach nafty.
  • Na ogół z niską zawartością alkoholu.
  • Zazwyczaj występują solo - nie wchodzą w skład kupaży.
  • Fermentacja prowadzona jest w kadziach stalowych lub starych beczkach.
  • Nowych beczek praktycznie się nie używa.
Z jakich regionów Niemiec najlepiej szukać Rieslingów?
  • Mosel-Saar-Ruver,
  • Alzacja,
  • Rhangau,
  • Wachau,
  • Krems,
  • Kamptal,
  • Hesja Reńska,
  • Nahe i Palatynat,
Co sprawia, że niemieckie Rieslingi są niepowtarzalne?
  • Często wyjatkowe, łupkowe podłoże,
  • Wiele odmiennych klimatów poszczególnych parcel,
  • Ekspozycja na wzgórzach w otoczeniu rozlewisk rzek,
  • Różnica temperatur między dniem i nocą,
  • Producenci, którzy posiedli tajemnice uprawy Rieslinga.
Z jakim jedzeniem łączyć Rieslinga? Ogólna zasada:
  1. lekkie, nietłuste potrawy do lekkich win o niskiej zawartości alkoholu,
  2. delikatne aromaty w potrawach wymagają łączenia z subtelnymi, eleganckiemi aromatami w winie,
  3. do potraw tłustych, ciężkich, mocno przyprawionych należy podawać treściwe, bogate wina o wyraźnej owocowości, dotkniętych beczką, a nawet wina słodkie w określonych przypadkach,
  4. wyraziste wina słodkie wyśmienicie komponują z deserami lub serami o intensywnym smaku.
Większość Rieslingów powinna być spożywana jako młode wina. Gama potraw może być bardzo szeroka, bo i jest sporo wariantów wina:
  • Wytrawne: na aperitif ( pobudzają zarówno apetyt, jak i dostarczają przyjemności), do drobiu - najlepiej grillowanego, do potraw z wieprzowiny, ryb, owoców morza, zup „ziołowych” lub warzywnych doprawianych śmietaną, szparagów, dań wegetariańskich, kwaśnych dań z kapusty, a nawet gołąbków w sosie pomidorowym. Uwaga. Wytrawne Rieslingi typu Auslese/Spätlese pasują też do dań treściwszych typu tatar wołowy.
  • Półwytrawne z odrobiną cukru: mocno przyprawione, pikantne lub słodko-kwaśne potrawy kuchni azjatyckiej, meksykańskiej i Cajun, a także z suhi.
  • Półsłodkie i słodkie: desery, ciasta z owocami, lody, galaretki, słone sery - na przykład - pleśniowy.
Z jakich innych krajów warto popróbować Rieslingów, poza Niemcami:
  • Alzacja (3,5 tys. ha)
  • Austria(1,8 tys. Ha
  • Węgry (1,3 tys. ha),
  • Czechy (1,3 tys. ha),
  • Słowacja (1 tys. ha),
  • Słowenia (700 ha) i Chorwacja (1 tys.)
  • Australia i Nowa Zelandia,
  • USA (stany Nowy Jork, Waszyngton, ale także Michigan) i Kanada.
  • Chile, RPA, Mołdawia, Bułgaria, Polska.