Logo Przyjaciele Na Winie Mobile
Somló

Somló

Opublikowane: 2018-04-24

Somló - 432 m n.p.m znajduje się na wschodniej granicy Kotliny Marcal na Węgrzech.

Somló jest stratowulkanem o kształcie ściętego stożka powstałym z lawy bazaltowej. Uwarunkowania agroekologiczne, klimatyczne i glebowe regionu winiarskiego Nagy-Somló dają możliwość uprawiania winogron na wysokim poziomie i co za tym idzie - na produkcję wysokiej jakości win.”

Wina z Somló

Winom z Somló nadawano różne przydomki: „Złoty ogień”, „Wino ogniste”, „Napój samotności”. Dedykowane jest „Starcom”, „Mędrcom, którzy posiedli najwyższą życiową wiedzę, czyli pogodę ducha” oraz „Mężczyznom po 40-tce, a nie płochliwym dzierlatkom”. To wino namawia i mówi: “Żyj”.

W czasach Marii-Teresy wino to zostało nazwane winem nocy poślubnej, ponieważ według legendy, tym, którzy piją wina z Somló, częściej rodzi się potomstwo męskie. Spożywanie wina z Somló daje prawdziwą przyjemność w nieco wyższej temperaturze 14-15 stopni po krótkim napowietrzeniu. Zalecane jest do serów, delikatnych pieczeni, ale dobre roczniki smakują doskonale jako okrasa rozmów towarzyskich.

Cechą charakterystyczną każdego z win jest złocisty kolor, wysoki poziom kwasowości, wysoka zawartość alkoholu i ekstraktu. Każdy z nich zawiera minerały charakterystyczne dla gór wulkanicznych. Dzięki tej koncentracji minerałów, wina te dają uczucie tzw. długiego smaku. ("Długie wino") W starej literaturze fachowej wino z Somló było opisywane jako długo leżakujący, utleniony trunek o głębokim kolorze.

Fekete Béla

Winnica Béli Fekete i jego naturalne wina

Posiadłość usytuowana jest na południowej stronie wzgórza Somló na terenie Aranyhegy. Znajdują się tu rzadko spotykane języki lawy, o wyjątkowo czystej strukturze, które ciągną się aż do stóp wzgórza. Właśnie gleba i unikatowe receptury winiarza nadają winom charakterystyczny smak: utlenienie, mineralność, szorstkość granitu, antyowocowość. Można śmiało napisać, że te wina są od początku do końca naturalne. Powstawały z udziałem naturalnych drożdży z własnej produkcji, przy użyciu starych beczek i z obowiązkowym 3-4 letni czasem leżakowania w butelce, zanim trafi do konsumenta. Ochrona przed szkodnikami na winnicy to też w pełni „ręczna robota” autorskimi miksturami.

Szczepy:

Hárslevelű: ulubiony gatunek Fekete Béli. Kolor złocisty z dużą ilością zielonkawego odcienia. Przyjemny zapach, mimo wytrawnego charakteru dosyć mocny, z dużą ilością mineralnego smaku. Charakteryzuje je duża, ale nie ostra kwasowość, bogaty smak, harmonia i długie uczucie smaku. Wino ma długą żywotność, po 10 latach też jest doskonałe.

Furmint: Flagowe wino wzgórza Somló. Kolor złocisty, zapach stonowany, bogate i długie uczucie smaku.

Juhfark: Najbardziej charakterystyczne wino z Somló. Kolor złocisty i bogaty w różne odcienie. Zapach jest czysty i daje długotrwałą przyjemność. Wytrawne wino jest mocne i troszeczkę “słone”.

Olaszrizling: Podobnie do pozostałych win kolor, zapach, kwasowość i zawartość alkoholu czyni je niezwykle harmonijnym.

Chardonnay: eksperyment stanowiący zaledwie 5% nasadzeń

Pogoda na Somló

  • Klimat tego najmniejszego regionu winiarskiego na Węgrzech jest zrównoważony, wolny od skrajnych zachowań pogodowych. Charakteryzuje go wczesna wiosna i raczej łagodna, niż ostra zima. W ostatnich latach, ze względu na globalne ocieplenie, wiosenny czas przejściowy skrócił się i po zimie praktycznie od razu następuje lato.
  • Letnia pora roku jest umiarkowanie ciepła, ale tutaj też jesteśmy świadkami zmian, ponieważ w ostatnich 3 - 4 latach kilka razy zdarzały się skrajne upały.
  • Jesień, na ogół rozpoczynają deszcze na przełomie sierpnia i września, co potem najczęściej zmienia się w okres słoneczny trwający do końca października. Ta pogoda sprzyja scukrzaniu winogron, przejrzeniu i w niektórych przypadkach, pleśnieniu. Łagodna jesień sprzyja także działalności szkodników i patogenów, jeśli ochrona roślin nie jest należycie wykonana. Mrozy mogą powodować szkody tylko u stóp wzgórza, gdzie nie ma odpływu. Winoroślami zasadzone wzgórza są bezpieczne pod względem upraw.
  • Ilość słonecznych godzin waha się pomiędzy 1950 - 2000 rocznie. Ilość deszczu to średnio 650 - 700 mm, co wystarcza do sukcesywnej uprawy winorośli.
  • Ze względu na to, że teren jest narażony na ruchy powietrza, wilgotność jest mała i rzadko tworzą się mgły, co najwyżej u stóp, albo nad koroną góry.
  • Na szczęście gradobicie jest rzadkie w tym regionie. Według obserwacji ludowych tylko co 7 lat występuje “kara boska”, charakterystycznie pomiędzy dniem Św. Małgorzaty i Św. Anny (w lipcu).
  • Letnie opady deszczu najczęściej przychodzą w towarzystwie północno-zachodniego i południowo-zachodniego wiatru.
  • Większość plantacji znajduje się na wysokości 170 i 350 metrów nad poziomem morza, nachylenie występuje wymiennie pomiędzy prawie płaskimi powierzchniami, a stromymi, przekraczającymi 45 stopni nachylenia.

Informacje historyczne

  • Z pomiarów geodezyjnych z 1822 roku i dzieła pod tytułem “O wielkim wzgórzu Somló, jego zamku oraz o Somló-Vásárhely” autorstwa naczelnego lekarza województwa Veszprém Sándora Cseresnyés, wydanego w 1848 roku wynika, że winnice zajmowały w sumie 1618,3 morg.
  • Trzeba zaznaczyć, że podczas stuleci utworzył się zamknięty system, według którego poniżej dolnych ścieżek otaczających góry już nie hodowano winorośli.
  • Według wyżej cytowanego dzieła, było znanych w tym czasie 36 - 38 gatunków winorośli, z których najlepsze i najbardziej wydajne były Róma, Török, Sziget (Furmint), Sárfejér, Fejér, Buda zöld, Zöld fejér, Gergely, Pozsony i Rak.
  • Wśród innych gatunków wspomniano także o Juhfark, Bajor, Bákor (Bakator), Kéknyelű, Somszőlő, oraz o takich egzotycznych gatunkach jak Biały i Czarny tüskés seggű, Białe i Czerwone śliwkowe winogrona, Czilifánt i Petemzsirom-Peterzsirom (Pietruszka).
  • Według wymienionych gatunków widać, że w tych czasach w Somló, prawdopodobnie nie produkowano wyłącznie białego wina, ponieważ występują tutaj takie gatunki też jak: Czarny bajor, Czarna kadarka, Czarny muszkat, Czerwony muszkat, Czarny váczi, Czarny stary oraz Czarny tüskés seggű. Z 36 wymienionych gatunków, w przypadku 8 rodzajów można przypuszczać, że służyły do produkcji czerwonego wina, a to stanowiło aż 22%.
  • Inni autorzy wspominają także wymarłe gatunki tego regionu np.: Járdován, Gohér i Csomorika.
  • József Németh w swoim dziele pod tytułem Somló, wydanym w 1938 roku wspomina o następujących gatunkach z Somló: Furmint, Szagos sárfehér, Budai zöld i Juhfark oraz Czerwony aromatyczny tramini i Reński Riesling. Najbardziej wydajne gatunki z Somló: Miodowe białe, Rak, Ezerjó oraz Włoski Riesling. W starej literaturze fachowej wino z Somló było opisywane jako długo leżakujący, utleniony trunek o głębokim kolorze.
  • Nawet te szybko dojrzewające wina z okolic Somlójenő leżakowały co najmniej 3 - 5 lat, a trudniej dojrzewające wina o większym stopniu kwasowości ze strony północnej i zachodniej aż 6 - 12 lat. Wino poprzez długie leżakowanie osiąga prawie pełną stabilność, jest ciężkie i ma zapach truskawkowy. Németh wspomina także o tym, że w tym regionie winiarskim wytwarzano też spore ilości bardzo dobrej jakości wina typu aszú oraz wermut.