Logo Przyjaciele Na Winie Mobile

Temperatura podawania wina

Opublikowane: 2018-03-07

DLACZEGO WINA NAM NIE SMAKUJĄ?
Ponieważ często serwujemy je w niewłaściwej temperaturze


Wina białe Wina czerwone
Kiedy bywają zbyt schładzane, zabija się ich aromat, twardnieją, zamykają się, nabierają goryczy Kiedy bywają za ciepłe, czuć cierpkie taniny oraz alkohol
Co ponadto należy wiedzieć:
  • Percepcja kubków smakowych jest uzależniona od temperatury spożywanego napoju
  • Ciepło wzmaga odczucie słodyczy i kwasowości
  • Mocne schładzanie wzmaga gorycz i silne taniny
  • Wino zbyt chłodne traci wiele aromatów
  • Wino zbyt ciepłe może być mdłe, szorstkie, pozbawione smaku
  • Nie należy podawać żadnych win w temperaturze przekraczającej 19⁰ C
  • Nie należy oziębiać żadnych win poniżej 6⁰ C
Właściwa temperatura wina
  • Ma podstawowe znaczenie dla odbioru cukru, kwasu, tanin, kwasu węglowego, alkoholu
  • Działa w dwie strony: ujawnia zalety, ale też maskuje niedoskonałości wina
  • Musi być osiągnięta stopniowo, nigdy raptownie, bo wino się stresuje i zamyka, stąd zakaz:
    1. wrzucania kostek lodu do kieliszka z winem
    2. podgrzewania w kuchence mikrofalowej
  • Ujawnia się i utrzymuje najlepiej w kontakcie ze szkłem, czyli kieliszkiem
7 zasad dotyczących kieliszka
  1. Nóżka jest po to, by pewnie trzymać w ręku kieliszek i nie ogrzewać czaszy, a tym samym wina
  2. Kształt tulipana umożliwia większą koncentrację aromatów
  3. Lekko zwężone krawędzie ułatwiają lepszy odbiór bukietu
  4. Bezbarwne, idealnie przezroczyste szkło pozwala lepiej ocenić barwę i konsystencję wina
  5. Szkło wybieramy jak najcieńsze, by być jak najbliżej wina
  6. Pojemność kieliszka powinna być spora: około 220 mililitrów
  7. Kieliszek napełniamy zawsze do ⅓, żeby bez ryzyka rozlania nadać winu ruch wirowy

Temperatura podawania i picia wina w kieliszku

Wino w kieliszku szybko się ogrzewa, trzeba je podać o 1⁰C - 2⁰C chłodniejsze, niż wynosi temperatura, w której powinno się je pić

Ogólne zestawienie Idealnych temperatur podawanego wina
6-8 °C
Dobrze schłodzone
9-11 °C
Schłodzone
12 °C
Lekko schłodzone
16-18 °C
Temperatura „pokojowa”
Szampan Inne wina musujące Białe słodkie Wina różowe Większość wytrawnych białych lekko i średnio zbudowanych Młode, czerwone wina lekko zbudowane o owocowym aromacie Pełne klasyczne wina czerwone, średnio i dobrze zbudowane
Pamiętajcie:
  • Wina nie wolno przechowywać zbyt długo w lodówce. Tam łatwo zapachy przenikają i jest sporo bakterii
  • Jeśli wino ma stać otwarte dłużej niż dwa dni, to lepiej go zamrozić i wykorzystać potem do gotowania
  • Masz marne wino i chcesz ukryć jego wady, to go mocno schłodź
  • Lepiej podawać wino za chłodne, niż za ciepłe
  • Wysoka temperatura zewnętrzna, a szczególnie promienie słoneczne są zabójcze - nieodwracalnie niszczą strukturę wina
  • Prostsze wina wymagają niższych temperatur
  • Bardziej złożone wina lepiej prezentują się w wyższej temperaturze
  • Czerwone wina podaje się schłodzone wyłącznie wtedy, gdy niemal nie zawierają tanin

TERMOMETR
Używać? Nie używać?

Żeby określić dokładną temperaturę wina trzeba go zmierzyć termometrem.
Można to zrobić w butelce przed nalaniem i w kieliszku po nalaniu.
Najcenniejsze jest jednak 36.6⁰C w naszych ustach.
Jeśli nie macie termometra korzystajcie ze swoich zmysłów.
Wino lubi kontakt z człowiekiem i liczy na jego wyobraźnię.

A to ciekawe:
Ile czasu musi spędzić białe wino w lodówce o temp. 8⁰C, aby schłodzić się do właściwej temperatury podawania 8⁰C Ile czasu potrzebuje czerwone wino, aby ogrzać się w temp. pokojowej do właściwej temperatury podawania 16⁰C
Zawyżona temperatura początkowa Czas w minutach Zaniżona temperatura początkowa Czas w minutach
20⁰C 508 8⁰C 80
18⁰C 466 10⁰C 74
16⁰C 378 12⁰C 61
14⁰C 273 14⁰C 41
Schładzanie wina mniej czasochłonne:
Schładzanie wina Lepiej lodem niż w lodówce, unikać zamrażarnika Ocieplanie wina Lepiej wolniej i w ciepłej wodzie
Wkładamy do naczynia z lodem szyjką w dół, potem butelkę bardzo, bardzo delikatnie obracamy i łączymy zimne wino z szyjki z ciepłym winem u góry Nie wskazane jest podgrzewanie butelek na kaloryferze, w piekarniku, w mikrofalówce
Robimy lodową kąpiel w specjalnym coolerze. Wyjęcie butelki we właściwym momencie jest równie ważne, jak jej wstawianie do lodu. Trwa zazwyczaj od 15 do 30 minut. Za bardzo oziębione butelki należy delikatnie podgrzać, najlepiej umieszczając je w ciepłej wodzie, nigdy we wrzątku
Rękaw chłodzący Czerwone można przelać do karafki, opłukanej uprzednio ciepłą wodą
Ćwiczenie - spróbujcie wina w 3 odsłonach czasowych:
  1. Nalejcie wino do 3 jednakowych kieliszków.
  2. Zróbcie pierwszy łyk od razu po nalaniu.
  3. Drugą i trzecią próbę podejmijcie w odstępach czasowych - na przykład po 15 minutach i po godzinie.
  4. Jeśli wystarczy Wam cierpliwości oceńcie wino ostatni raz po kilku godzinach.
  5. Zwróćcie uwagę na zmieniające się aromaty, smaki, strukturę.