Logo Przyjaciele Na Winie Mobile

Na co zwracać uwagę przy doborze wina do potraw Świąteczno-Wigilijnych


Święta Bożego Narodzenia to tradycja. To też czas poświęcony Najbliższym, Przyjaciołom, Znajomym. W wielu domach gości rodzinna atmosfera, dlatego nie może w nim zabraknąć ważnego miejsca - stołu, a na stole Świątecznych potraw. Coraz częściej na nim pojawia się też wino. I tu rodzi się pytanie, jakie wino wybrać?

Karp smażony

Smażony karp to ryba, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Zazwyczaj jest smażona, w chrupiącej panierce z dodatkiem soli i pieprzu, ewentualnie na koniec skropiona świeżym sokiem z cytryny.

Ogólnie karp jest rybą tłustą i potrzebuje win białych, wytrawnych, beczkowych. Dobre połączenie jest też z winem mniej aromatycznym o nutach ziemistych, ziołowych.

Przy doborze wina warto jak zawsze zwrócić uwagę na szczegóły. Jeśli karp będzie smażony na patelni w panierce szukajcie wina wytrawnego, białego, beczkowego, natomiast pokropiony sokiem z cytryny wytrawnego, białego bardziej świeżego, z aromatami cytrusowymi

Polecamy Kolby Rulandske Bile 2013, Ampelos Veltlinske Zelene VOC 2016, Weingut Quint Riesling Trocken 2016

Kolby Rulandske Bile 2013

52.00zł

Kolby Rulandske Bile 2013

Ampelos Veltlínské Zelené VOC 2016

44.00zł

Ampelos Veltlínské Zelené VOC 2016

Weingut Quint Riesling Trocken 2016

42.00zł

Weingut Quint Riesling Trocken 2016


Śledzie

Dużo zależy od tego, w jaki sposób śledzie zostały przyrządzone. Popularne są z cebulką i gorczycą, marynowane w occie, albo w oleju. Na Świąteczny stół pasują z dodatkiem suszonych śliwek, pomidorów, orzechów włoskich, szalotki, tymianku, oleju lnianego i tak w nieskończoność. Uogólniając wyróżniamy śledzie na kwaśno, na słodko, na wytrawnie, na ostro, ale i tak zawsze w tle pozostanie słony posmak. Sól jest świetnym łącznikiem między potrawą a winem wtedy, gdy wino jest lekko słone. Jednak słony smak potraw potrafi zniekształcić smak wina, niwelując jego owocowość, wyciągając gorzkie garbniki i podkreślając alkohol.

Stąd śledź może być kontrowersyjny, jeśli chodzi o dobór wina. Trzeba uważać też na dodatki. Zakładając, że mamy na świątecznym stole delikatnego na wytrawnie śledzia w oliwie z dodatkiem zmacerowanej cebuli, można zaryzykować lekkie, białe wino wytrawne z większą kwasowością, o niższej zawartości alkoholu - na poziomie 12 %. Ponadto słone ryby morskie współgrają z nutami mineralnymi, ziemistymi. Na pewno nie wybierajcie win beczkowych i win czerwonych.

Nasza podpowiedź to: Fekete Pince Harslevelu 2009 oraz Weingut Quint Weisburgunder Trocken 2016.

Fekete Pince Hárslevelű 2009

49.00zł

Fekete Pince Hárslevelű 2009

Weingut Quint Weissburgunder Trocken 2016

52.00zł

Weingut Quint Weissburgunder Trocken 2016


Pierogi z kapustą i grzybami

Miękkie, bardziej delikatne ciasto w wersji prosto z wody, albo podsmażone na maśle z dodatkiem cebuli, wypełnione aromatycznymi suszonymi grzybami oraz kiszoną kapustą. Z winem, nie jest to wbrew pozorom łatwa kompozycja. Pamiętajcie, trzeba wziąć pod uwagę sposób przygotowania posiłku i użyte przyprawy. Ostrość zawsze zabija wino.

Zarówno kiszona kapusta, jak i grzyby dobrze łączą się z winem o wyraźnej kwasowości i subtelnych aromatach. W tym połączeniu sprawdzają się też w winie nuty mineralne i ziemiste, czyli coś, co lubią grzyby. Szukajcie wina białego, wytrawnego, gęstego, mineralnego nawet lekko słonego.

Tę lekkość zapewni nam Ampelos Sauvignon Pro Veagany 2016. Aby podkreślić nutę słodyczy pochodzącą od smażonej cebulki, warto zdecydować się na Weingut Quint Riesling Classic Feinherb 2015. Bezapelacyjnie Fekete Pince Juhfark 2012, Fekete Pince Furmint 2011.

Fekete Pince Juhfark 2012

59.00zł

Fekete Pince Juhfark 2012

Fekete Pince Furmint 2011

55.00zł

Fekete Pince Furmint 2011

Weingut Quint  Riesling Classic Feinherb 2015

47.00zł

Weingut Quint Riesling Classic Feinherb 2015

Ampelos Sauvignon Pro Vaegany 2016

65.00zł

Ampelos Sauvignon Pro Vaegany 2016


Bigos

Charakterystyczna kwasowość, leśne aromaty, dodatek różnych rodzajów mięs, często z udziałem tłustego boczku czy kiełbasy, śliwek suszonych, marchewki, ziela angielskiego i liścia laurowego. To mix wszystkich możliwych smaków.

Bigos w każdym domu jest zupełnie inny - jedni do kapusty dodają suszone śliwki, inni grzyby, a nawet orzechy. Dodatki te wzbogacają bigos o liczne aromaty, ale również dostarczają problemów przy doborze wina. Przy tej potrawie szukajmy win, które kryją w sobie nuty zwierzęce. Wina aromatyczne, ciężkie i odpowiednio kwasowe wspaniale łączą się z kiszoną kapustą.

Pamiętajcie kwaśne potrawy lubią wina o wyraźnej kwasowości.

My proponujemy: Fekete Pince Juhfark 2012, Kolby Cuvee Kolby 2014, Villa Melnik Bergule Cuvee 2013

Fekete Pince Juhfark 2012

59.00zł

Fekete Pince Juhfark 2012

Kolby Cuvee Kolby 2014

28.00zł

Kolby Cuvee Kolby 2014

Villa Melnik Bergule Cuvèe 2013

45.00zł

Villa Melnik Bergule Cuvèe 2013


Drób

Na świątecznym stole często jest pieczony drób - kurczak lub kaczka. Same w sobie nie dostarczają kłopotów, ale uwaga na dodatki typu: zasmażana, modra kapusta, buraki, owoce: jabłko, pomarańcza, żurawina oraz zioła: rozmaryn, majeranek, pieprz.

Wbrew pozorom drób komponuje się najlepiej z winem białym, jednak należy bacznie zwracać uwagę na połączenia – wino musi ciężkim i intensywnym smakom dorównać, a nawet je przewyższać. Wtedy szukamy win aromatycznych białych, różowych i lekkich czerwonych.

Do samego drobiu polecamy nasz typ: Kolby Rulandske Bile 2013, Miloš Máťuš Rulandské šedé vzh 2016.

Kolby Rulandske Bile 2013

52.00zł

Kolby Rulandske Bile 2013

Miloš Máťuš Rulandské šedé vzh 2016

65.00zł

Miloš Máťuš Rulandské šedé vzh 2016


Piernik

Bogactwo aromatów w pierniku jest efektem kombinacji korzennych przypraw, mąki i miodu. Często łączy się go ze śliwkowymi powidłami.

Aby podołać gamie aromatów w pierniku wybierajmy wina o nutach mocno korzennych. Koniecznie z pieprznym zakończeniem - wtedy stworzymy duet doskonały.

My proponujemy: bardziej klasycznie - Weingut Quint Just Kerner 2016 oraz Bodegas Esteban Martín Oh! Wine White.

Weingut Quint Just. Kerner 2016

55.00zł

Weingut Quint Just. Kerner 2016

Bodegas Esteban Martín Oh! Wine White Frizzante

24.50zł

Bodegas Esteban Martín Oh! Wine White Frizzante


Sernik

Są różne przepisy na sernik. Może być na zimno lub pieczony z różnymi dodatkami jak: herbatniki, rodzynki, skórka pomarańczowa, deserowa czekolada, polewa, lukier.

Podczas doboru wina do słodkiego deseru, kluczową okazuje się zasada: słodkie do słodkiego, zatem warto zdecydować się na lekkie białe wino półsłodkie lub słodkie. Uwaga, żeby zestawienie słodkie do słodkiego nie było za mdłe. Na pewno nie szukajcie wina wytrawnego, bo uwydatniają w nim gorycz i podbiją kwasowość.

Do sernika w wydaniu słodszym idealnie będzie pasowało wino Ampelos Palava 2016, a do tej nieco bardziej wytrawnej wersji z dodatkiem owoców rekomendujemy Weingut Quint Rivaner Classic 2016.

Ampelos Pálava 2016

52.50zł

Ampelos Pálava 2016

Weingut Quint Rivaner Classic 2016

42.00zł

Weingut Quint Rivaner Classic 2016


Pasztet

Na świątecznym stole nie może też zabraknąć pasztetu. Wino i kompozycja kilku rodzajów mięs, z dodatkiem przypraw – gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, liścia laurowego oraz czarnego pieprzu może stanowić ciekawe wyzwanie smakowe.

Ponieważ pasztet jest raczej tłusty pasują do niego lekkie wina czerwone - świeże, z wyraźniejszym akcentem owocowym. Natomiast mocniej przyprawiony z dodatkiem ziół będzie pasował do czerwonego wina z delikatną taniną, nutą pikanterii z lekko wędzonymi aromatami.

Tu polecamy Podere Ciona Rosso Toscano IGT Semifonte 2014 oraz Villa Melnik Aplauz Syrah Reserve 2014

Podere Ciona Rosso Toscano IGT Semifonte 2014

55.00zł

Podere Ciona Rosso Toscano IGT Semifonte 2014

Villa Melnik Aplauz Syrah Reserve 2014

67.50zł

Villa Melnik Aplauz Syrah Reserve 2014


Wieprzowina

Wieprzowina może być przyrządzona na wiele sposobów. Jej smak znowu będzie zależał od przypraw i dodatków. Na Święta na przykład do polędwicy wieprzowej pasuje sos borowikowy z dodatkiem cebuli i suszonych przypraw: białego pieprzu, tymianku, rozmarynu albo jałowca i gęstej śmietany. Może też być schab w formie pieczonej rolady, owinięty w wędzoną szynkę z suszoną śliwką, odrobiną masła i korzennych przypraw, owocowych sosów, a najczęściej wieprzowina jest po prostu pieczona z kminkiem.

Wieprzowina jest z zasady tłustym mięsem, a do tłustego idealnie pasuje kwaśny smak. Tu będą pasować czerwone wina średnie, miękkie, świeże. Do wspomnianej polędwicy w sosie grzybowym można spróbować pełniejsze wino białe, z nutami ziemistymi, mineralnymi oraz delikatnym akcentem dębowej beczki. Z kolei pieczona wieprzowina z ziołami i przyprawami będzie potrzebowała czerwonego wina wytrawnego, z aromatami wędzonych owoców, z wyraźną, lecz okrągłą taniną.

Tu z naszej strony polecamy: Fekete Pince Furmint 2011, Societa Agricola Piccoli Amarone DOCG Monte La Parte 2011, Podere Ciona Rosso Toscano IGT Montegrossoli 2014, Podere Ciona Chianti Classico DOCG 2014

Fekete Pince Furmint 2011

55.00zł

Fekete Pince Furmint 2011

Società Agricola Piccoli Amarone DOCG Monte La Parte 2011

175.00zł

Società Agricola Piccoli Amarone DOCG Monte La Parte 2011

Podere Ciona Rosso Toscano IGT Montegrossoli 2014

55.00zł

Podere Ciona Rosso Toscano IGT Montegrossoli 2014

Podere Ciona Chianti Classico DOCG 2014

69.00zł

Podere Ciona Chianti Classico DOCG 2014