Logo Przyjaciele Na Winie Mobile

WINA MUSUJĄCE

Opublikowane: 2018-01-19

Bąbelki mają w sobie magię przyciągania, kojarzą się z dostatnim i luksusowym życiem. Towarzyszą nam podczas uroczystości jubileuszowych, witania Nowego Roku, celebrowania ważnych wydarzeń rodzinnych i biznesowych. Zdarza się, że służą do ekstrawagancji, jak w przypadku Marilyn Monroe, która ponoć wykąpała się w 350 butelkach szampana. Ale, ale, ale? W winie musującym, czy szampanie, bo to czyni znaczną różnicę?

Potocznie szampanem określa się każde wino musujące, a to jest nieścisłość. Każdy szampan jest winem musującym, ale nie każde wino musujące jest szampanem. Wszystko zależy od użytej metody:
1. Szampańska
Naturalne bąbelki dwutlenku węgla, powstają w procesie drugiej fermentacji w zamkniętej butelce. Jest to metoda dłuższa czasowo i kosztowniejsza, stosowana głównie:
  • W Szampanii we Francji do produkcji SZAMPANA i jego ekonomicznej wersji CRÉMANT,
  • We Włoszech do produkcji FRANCIACORTY,
  • W Hiszpanii do produkcji CAVY
2. Charmata
Stosowana głównie we Włoszech do produkcji PROSECCO, ale też LAMBRUSCO. Tutaj dwutlenek węgla - tak jak w metodzie szampańskiej - jest też efektem naturalnie przeprowadzonej fermentacji. Różnica polega na tym, że wtórna fermentacja odbywa się w szczelnych kadziach, a nie w butelkach. Jest to metoda nieco tańsza.
3. Wtłaczanie CO2
Jest to najtańszy i najprostszy sposób wytworzenia wina musującego. Opiera się na mechanicznym wtłaczaniu dwutlenku węgla do wina. Nie otrzymujemy w ten sposób produktów jakościowych jak wcześniej. Ich główny walor to niska cena i duża dostępność.

1. JAK PRZYGOTOWAĆ WINO MUSUJĄCE DO OTWARCIA?

  • Dla wina musującego przyjęło się, że każda okazja jest dobra, żeby je otworzyć.
  • Wszelkie wina musujące przed otwarciem powinny być przechowywane w chłodnym, ciemnym miejscu, z dala od źródeł ciepła, światła, wibracji i silnych wahań temperatury. Wtedy otwarcie butelki będzie łatwiejsze, a bąbelki wolniej uciekać.
  • Wina nigdy nie zamrażamy i zachowujemy dolą granicą temperatury: 7-8°C.
  • Im bardziej wina musujące zostaną schłodzone, tym mniejsze wytworzy się ciśnienie w butelce. W konsekwencji będzie mniejsza siła wypychająca korek. Weźcie pod uwagę to, że ciśnienie wewnątrz butelki szampana może być nawet 3 razy większe, niż w oponie samochodowej.
  • Przy otwieraniu należy zwrócić uwagę na bezpieczeństwo. Nie kierować korka w inne osoby i cenne przedmioty.

2. JAK OTWIERAĆ?

  1. Usuwamy sreberko (folię).
  2. Odkręcamy zawleczkę koszyczka.
  3. Poluzowujemy koszyczek, lecz go nie ściągamy z korka.
  4. Trzymamy jedną ręką butelkę od dołu, kciukiem drugiej ręki przytrzymujemy korek.
  5. Pochylamy butelkę pod kątem 45 stopni, aby ciśnienie rozłożyło się na większej powierzchni wewnątrz butelki.
  6. Zaczynamy kręcić butelką, nie korkiem, aż ciśnienie wypchnie powoli korek bez większego wysiłku i huku.

3. JAKI KIELISZEK WYBRAĆ DO WINA MUSUJĄCEGO?

Flet

Wąski i długi na średnio długiej lub długiej nóżce. Ma ostro zakończone dno, gdzie gromadzą się bąbelki, potem odrywają i ulatują w górę.

Kieliszek do wina musującego flet

  • Idealny dla wytrawnych win musujących takich jak CRÉMANT, CAVA,
  • Najdłużej zachowuje bąbelki,
  • Zwolennicy podziwiają jego elegancję,
  • Przeciwnicy twierdzą, że wino za bardzo się w nich pieni, a także nie pozwala odkryć pełnej gamy aromatów wina.

Tulipan

Kształtem przypominają flety, ale mają zaokrąglone ścianki – ich czasza jest szersza u podstawy i lekko zwęża się ku górze.

Kieliszek do wina musującego tulipan

  • Polecany do win aromatycznych i kwiatowych w wydaniu PROSECCO, ROSÉ,
  • Kształt daje możliwość zakręcenia winem w kieliszku, uzyskania bardziej skoncentrowanego zapachu i podziwiania szerszej gamy aromatów.

Szeroki tulipan

Kielich w kształcie otwartego tulipana na długiej nóżce.

Kieliszek do wina musującego szeroki tulipan

  • Najlepiej nadaje się do jakościowych win musujących starzonych typu SZAMPAN, FRANCIACORTA, CAVA
  • Dobrze zbiera starzone aromaty: chleba, herbatników, słodkiej bułki.

Pucharek

Płaskie, szerokie czarki, na wysokiej nóżce, są dość płytkie i ułatwiają nalewanie wina

Kieliszek do wina musującego pucharek

  • Świetny dla słodkich win musujących,
  • Szybko ulatują w nim bąbelki, co sprawia, że wino smakuje miękko i bardziej owocowo,
  • Niepolecane przez znawców, którzy twierdzą, że kształt ten pozwala piance szampana zbyt szybko opaść i błyskawicznie ulotnić się aromatom.

4. JAK POPRAWNIE NALEWAĆ WINO MUSUJĄCE?

  • Kieliszki przed użyciem można umieścić na kilka minut w zamrażarce. Niska temperatura kieliszka zapobiegnie powstawaniu piany podczas nalewania.
  • Nalewanie wina musującego po ściance nachylonego kieliszka pozwala zachować dwa razy więcej dwutlenku węgla, niż przy nalewaniu do środkowej części kieliszka stojącego w pozycji pionowej.
  • Po nalaniu nie pijmy „bąbli” zbyt szybko. Pęcherzyki powodują szybsze wchłanianie alkoholu do krwiobiegu, co u niektórych osób może wywołać ból głowy.

5. OZNACZENIA NA ETYKIETACH DLA WIN MUSUJĄCYCH

Na butelkach win musujących można spotkać różne oznaczenia, których znajomość przyda się podczas zakupów.
  • Przede wszystkim pamiętajmy o specyficznej dla tych win skali słodkości. Słodycz w winie pochodzi z zawartości cukru resztkowego wyrażonego w gramach na litr.
  • Jest też druga kwestia – kwasowości w winie. Ogólnie w winach Brut Natur, Extra Brut i Brut należy spodziewać się wyższej kwasowości, natomiast w Extra Dry, Dry, Demi-Sec i Doux niższej.
  • Pozostała też sprawa indywidualnego odbioru. Wino na tym samym poziomie słodyczy z mniejszą kwasowością wydaje się słodsze, niż wino z wyższą kwasowością

TEST

Żeby przekonać się o tych niuansach i poczuć gradację słodyczy w połączeniu z kwasowością należałoby otworzyć kilka butelek i porównać je. Ważne dla tego eksperymentu jest to, żeby butelki pochodziły od tego samego winiarza i z tej samej winnicy.
Oto określenia dla win musujących od najbardziej wytrawnych…

Wina musujące od najbardziej wytrawnych

…do najsłodszych:

Wina musujące do najbardziej słodkich

6. Z JAKIM JEDZENIEM PASUJĄ WINA MUSUJĄCE?

PASUJĄ DO: NIE PASUJĄ Z:
  • Picia solo, lekkich przystawek i na aperitif,
  • Wędlin, dojrzewających mięs,
  • Drobiu,
  • Skorupiaków, białych ryb, owoców morza, ostryg, sushi i ponoć do śledzia,
  • Twardych i miękkich serów,
  • Zielonych warzyw,
  • Egzotycznych i ostrych przypraw,
  • Owoców takich jak:, brzoskwinia, melon, jabłko, figa, cytrusy, truskawki, maliny,
  • Deserów, galaretek, ciast, pączków, bezy.
  • Czerwonym mięsem typu: wołowina, baranina, dziczyzna,
  • Warzywami szczególnie z: dynią, kabaczkiem, marchewką, rzepą, pomidorem, bakłażanem, papryką,
  • Grzybami takimi jak: kurki, pieczarki, boczniaki, borowiki, shiitake,
  • Ziołami żywicznymi typu: rozmaryn, lawenda, oregano, majeranek, tymianek, szałwia,
  • Orzechami, orzeszkami ziemnymi, migdałami, nerkowcami.